Antifouling

Antifouling
Categorie: Artikelen
Geplaatst:
Samenvatting: Fouling is de ongewenste aangroei van microscopisch kleine organismen, mosselen en algen op de scheepsromp onder het wateroppervlakte. Om het schip hiertegen te beschermen gebruikt men een antifouling.
Fouling is de ongewenste aangroei van microscopisch kleine organismen, mosselen en algen op de scheepsromp onder het wateroppervlakte. Om het schip hiertegen te beschermen gebruikt men een antifouling.

Er zijn verschillende soorten fouling namelijk microfouling en macrofouling. Microfouling is de vorming van een allerlei micro organismen die zich gaan vastzetten en samen een soort film vormen. Macrofouling is het vast hechten van grotere organismen zoal mossels, bepaalde soorten wormen, zeepokken en zeewier.

Een ander aspect zijn de 'unwanted species'. Door een weelderige fouling op de scheepsromp zal men bepaalde organismen wereldwijd transporteren. Sommige van deze organismen hebben in hun nieuwe omgeving geen natuurlijke vijanden en kunnen zo gevoelige ecosystemen volledig in de war brengen.

Al deze kleine organismen kunnen samen enorme massa's vormen die de manoeuvreer karakteristieken en de laadcapaciteit van een schip sterk veranderen. Fouling zorgt voor hoge koster voor het onderhoud van schepen en onderwater gelegen pijplijnen.

In de jaren 70 en 80 gebruikte men veel antifoulingverven die gebaseerd waren op TBT of tributyltin. Al snel zag men de schadelijke gevolgen van TBT op het milieu. Het grootste gevolg was de grootschalige oestervervorming in Engeland en Frankrijk. Sindsdien is er veel veranderd. Onder publieke druk is men begonnen aan de speurtocht naar milieuvriendelijke antifoulingsystemen.

Er bestaan twee groepen antifoulingverven. Het ene scheidt biociden uit en het andere type is gebaseerd op siliconen. De biocideverven bezitten een combinatie van koper en boosterbiociden. Men kan een keuze maken tussen de ablatieven en de zelfpolijstende verven. De ablatieven zijn de minst dure maar bezitten ook de minst goede antifoulingeigenschappen. De zelfpolijstende verven zijn van betere kwaliteit, maar ook duurder. Anderzijds hebben we ook de 'fouling release'-verven. De enige verven die men hiervan commercialiseert zijn de verven gebaseerd op siliconen. Deze verven zijn zo hard dat de organismen niet de kans hebben zich vast te hechten.

Maar niet alleen op de scheepsromp kent men het probleem van aangroei van micro organismen. Dit kan ook gebeuren in ondergronds waterbronnen waar ze kunnen opbouwen en de doorstroom van water kunnen verhinderen. Maar zelfs op de binnen-of buitenkant van pijpleidingen in zee kan dit voorvallen of op levende zeedieren.

Aanwas, vooral bij schepen, is al eeuwen een probleem en bestaat al zo lang de mens de oceanen verkent. In ‘’Deipnosophistae’’ beschrijft Arthenaeus de antifouling maatregelen die men nam bij de constructie van het schip Hieron of Syracuse Voor de 15de eeuw werden er verschillende technieken toegepast om aanwas te voorkomen en hiervoor werden voornamelijk drie ingrediënten gebruikt. Een witte substantie, die een mix was van walvis olie, hars en zwavel. Een zwarte substantie, die een mix was van teer en hars. En een bruine substantie waarbij men simpelweg zwavel toevoegde aan de zwarte substantie. De carčne bezetten met koperen platen werd voor het eerst voorgesteld in 1708 door Charles Perry maar de eerste experimenten hiermee lieten op zich wachten tot in de late 1750s. Koper presteerde zeer goed voor het beschermen van de romp tegen wormen en in het verkomen van aanwas. Maar wanneer koper in aanraking komt met water ontstaat er een giftige film die vooral bestaat uit oxychloride en schadelijk is voor het leven in de zee. Verder is komt deze film geleidelijk los waardoor het koper verdwijnt en organismen zich niet op het schip kunnen vastzetten. Vanaf 1770, bezette de Royal Navy de bodem van al haar schepen met koper en deed dit zolang er houten schepen in de vaart bleven. Dit succes was zo groot dat de term copper bottomed bekend werd voor dies dat zeer betrouwbaar en risico vrij is.

Zoek naar antifouling producten >>Bron: Wikipedia

Gerelateerde items

Citrus Antifouling Ontvetter en Bilge Reiniger
Citrus Antifouling Ontvetter en Bilge Reiniger


Afbeelding